torstai 4. huhtikuuta 2013

Tässä käyn läpi BIOS1 kpl 4 eli elämän monimuotoisuus ilmenee monella tasolla

Ensin täytyy selvittää käsitteenä mitä tarkoittaa monimuotoisuus?

monimuotoisuus eli biodiversiteetti= elollisen luonnon monimuotoisuus, joka tarkoittaa erilaisten ekosysteemien monimuotoisuutta, eliöyhteisöjen monimuotoisuutta eli lajirunsautta ja lajien sisäistä monimuotoisuutta eli geneettistä monimuotoisuutta eli lajin sisäistä perinnöllistä muuntelua.

Ekosysteemi= yhtenäisellä alueella elävien eliöiden vuorovaikutussuhteita ja niiden elottoman ympäristön kanssa muodostamaa kokonaisuutta. Ekosysteemien erilaisuus ja monimuotoisuus perustuvat elottoman luonnon, kuten kallio- ja maaperän, lämpö- ja valaistusolosuhteiden sekä kosteuden vaihteluun. Kaikkien ekosysteemien ympäristöolosuhteet ja eliöt muuttuvat ajan mukana. Esim. palo- ja hakkuaukeasta kehittyvä havumetsä käy läpi monia vaiheita ennen kuin se on uudestaan järeä aarnometsä. Ekosysteemejä ovat esimerkiksi sademetsä, savanni, järvi ja suo.

Ekosysteemin monimuotoisuus on laajin ja se vaihtelee aina. Voi olla sademetsää, kosteikkoja, vesistöjä tai peltoa. Ekosysteemi myös muuttuu hakkuiden aikaansaannoksena esimerkiksi. Maapallolla säilyy erilaisia ekosysteemejä, kuten sademetsiä, savanneja, havumetsiä, soita ja erilaisia vesialueita.

Lajien sisäinen monimuotoisuus eli geneettinen monimuooisuus ilmenee saman lajin yksilöiden välisenä erona. Siihen vaikuttaa lähinnä perintötekijät.Tämä mahdollistaa evoluution ja uusien lajien synnyn. Taudit, tuholaiset ja loiset ja elinympäristön saastuminen pääsevät helpoiten yllättämään, jos perintötekijät ovat liian samanlaisia lajilla. Näkyy luonnossa rakenteeltaan, elintoiminnoiltaan ja käyttäytymiseltään = muuntelu

Muuntelu= Saman lajin yksilöiden populaatioiden tai alalajien välinen vaihtelu yhden tai useamman ominaisuuden suhteen.

Lajien monimuotoisuus (lajidiversiteetti) näkyy lajien määränä ja runsautena. Luonnon monimuotoisuus yleensä tarkoittaa lajin monimuotoisuutta, koska se on helpoiten havaittavissa. Lajien lukumäärä vähenee siirryttäessä päiväntasaajalta kohti napa-alueita tai maaston korkeuden noustessa merenpinnasta vuoristoiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti