perjantai 5. huhtikuuta 2013

BIOS1 kpl 6

Kappale 6 otsikko: Luonnonvalinta ohjaa evoluutiota

Luonnonvalinta tarkoittaa sitä, että parhaiten sopeutuneet eliöt selviytyvät parhaiten ja niiden ominaisuudet, geenit siirtyvät ja yleistyvät myös seuraavilla sukupolvilla.Parhaiden sopeutuneiden yksilöiden ominaisuudet alkavat yleistyä ja huonoiten sopeutuneiden ominaisuudet karsiutua. Luonnonvalinta vaikuttaa geenien lukusuhteisiin. 

 Luonnonvalinta suosii ympäristöoloihin parhaiten sopeutuvia geenejä ja tätä kutsutaan kelpoisuudeksi eli fitnessiksi. Valinta suosii niitä geenejä, joka lisäävät yksilön kelpoisuutta eli fitnessiä. 
Luonnonvalinnan suosimia tekilöitä on erilaisia riippuen ympäristöstä, on tasapainottava valinta, suuntaava valinta ja hajottava valinta.

Tasapainottavassa valinnassa luonnonvalinta suosii keskivertoyksilöitä. Esimerkiksi jos pajusirkku synnyttää keskimäärin 5 munaa niin ne keskiverrot selvityvyät parhaiten ja saavat eniten lentokykyisiä poikasia. Ympäristöolojen pysyessä pitkään samana, populaatioilla on aikaa sopeutua ympäristöönsä. 


Pajusirkku

Jos ympäristössä tapahtuu muutoksia tai populaatiot siirtyvät uusille alueille. Alkaa suosia muuttuneisiin olosuhteisiin sopeutuvia yksilöitä. Suuntaava valinta suosii populaation ääripäitä eli joko tummaa tai vaaleita värejä. Esimerkiksi teollisuusalueella on paljon nokea ja se saa aikaiseksi etanoiden tumman värin. Ympäristön väriin sopeutuessa yksilö ei tule syödyksi ja pystyy tuottamaan parhaiten lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä. Tätä voi aiheuttaa esimerkiksi jäkälien häviäminen puiden juurilta. Populaatioiden geenijärjestelmä alkaa muuttua. 

Hajottavassa valinnassa luonnonvalinta suosii populaation äärilaitoja eli tummia ja vaaleita. Tämä näkyy esimerkiksi hietikolla, jossa on myös kiviä. Vaaleat ja tummat etanan sopeutuvat parhaiten. Olosuhteet populaation keskellä muuttuu kahteen suuntaan. Erilaisiin olosuhteisiin sopeutuneet osapopulaatiot saattavat ajan kuluessa eriytyä eriksi lajeiksi. Esim maalla ja vedessä rinnakkain kasvavat vesitattaret. 

Koivumittari ja korsiyökkönen: teollisuusmelanismi


Koivumittari


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti